Cykelhjelmens status i samfundet er mildes talt lav. Det er de færreste voksne og ældre børn, der bruger den, selvom den er det vigtigste værn mod seriøse skader. Faktisk minimerer den risikoen for hovedskader med 50%, hvilket er klart de farligste skader, da blot en mindre hovedskade kan have grelle konsekvenser – ca. 1/10 af ofre med alvorlige hovedskader døde som følge heraf i perioden 2013-2017. Det er umuligt at underspille, hvor stor en forskel den rigtige cykelhjelm gør. Men hvilken cykelhjelm er den rigtige? Og kan man købe en, der faktisk ikke fungerer optimalt? Det gælder om at finde den rigtige cykelhjelm.

Køb den rigtige cykelhjelm

En dårlig cykelhjelm er bedre end ingen, men hvis du alligevel skal anskaffe dig en, kan du ligeså godt købe en, der faktisk virker. Disse ting skal du være opmærksom på, hvis cykelhjelmen skal virke optimalt:

  • Effektivitet skal komme før design eller personlige præferencer. Hvis cykelhjelmen ikke er effektiv, er der ingen grund til at have den på. Hvis valget står imellem en meget effektiv, men lidt grim cykelhjelm og en mindre effektiv cykelhjelm, men cool cykelhjelm, så vælg den grimmere – for din krops skyld.

  • Du må dog gerne købe en cykelhjelm, du faktisk kan lide, da der dermed er større sandsynlighed for, du faktisk bruger den.

  • En cykelhjelm skal sidde perfekt oven på hovedet og ikke f.eks. ned ad mod nakken – vandret med på hovedet og 2cm fra øjenbrynene.

  • Cykelhjelmen skal sidde helt fast til dit hoved og må ikke være løs. Hvis den sidder løs, absorberer den ikke stød og slag optimalt – dog skal den stadig være behagelig at have på.

  • Tjek sikkerhedsmærkerne. Cykelhjelmen bør have et dansk CE-mærke og et EN 1078 godkendelsesmærkat for europæiske standarder.

  • Hvis cykelhjelmen får et hårdt slag, så udskift den med en ny.